Over

Ik ben Paul Grolleman, geboren in augustus 1983 te Heerlen. Daar ik een kleinzoon ben van de alom bekende duivenmelker en voormalig afdelingsvoorzitter Jan Cobben uit Nuth, ben ik al van kleins af aan tussen de gevleugelde vrienden te vinden. Mede ook doordat mijn vader Jan Grolleman zeer fanatiek met de duiven was destijds. Hierdoor ben ik besmet geraakt met het duivenbacil en ben ik als jeugdlid begonnen in 1995 op het erf van opa, Jan Cobben.

“Daar ik een kleinzoon ben van de alom bekende duivenmelker en voormalig afdelingsvoorzitter Jan Cobben uit Nuth, ben ik al van kleins af aan tussen de gevleugelde vrienden te vinden”

Het begin
Er werd een hokje ingericht met 8 broedbakken, de 8 beste jonge duivinnen werden gekoppeld tegen uitgeselecteerde weduwnaars van opa en het duivenspel was een feit. Meteen werden er goede resultaten geboekt met onder meer een 13e NPO Cahors ’96. Deze duivin, de NL95-5581113 was een waar fenomeen. Ze presteerde in 2 jaar tijd om 3 x bij de eerste 15 provinciaal te vliegen op de grote fond.

Rampvlucht
Doordat ik altijd met maximaal 8 duivinnen op weduwschap speelde was het moeilijk om meerdere ploegen voor te bereiden. Hierdoor speelde ik het liefste alle duivinnen op een en dezelfde vlucht. Natuurlijk is de kans dan groot dat je een keer tegen de lamp aan loopt. In 1997 kwam dan ook een abrupt einde aan mijn prachtige vliegploeg bestaande uit meerdere toppers. Deze duiven gingen voor hun laatste opdracht van dat jaar naar Soustons 950km. Dit werd een ware veldslag voor vele hokken en ook bij mij was dit het geval. Er kwamen 2 duivinnen thuis van de 8. Maar de beste duiven zijn nooit meer terug gezien.

“Dit werd een ware veldslag voor vele hokken en ook bij mij was dit het geval”

Andere hobby’s
Door dit verlies was de interesse voor de duiven een stuk minder geworden. Ik kwam met jongens in contact die altijd op jacht waren naar grote karpers. Kosten nog moeite werden gespaard om zeer zware karpers van 25kg of meer te vangen. Dit vond ik zo prachtig dat ik in no-time zelf een fanatieke karper visser werd. Ook hier werden enkele successen gehaald met meerdere eerste prijzen op wedstrijden met als gevolg, een paar mooie karpers op mijn palmares.

Terug bij opa
Na enkele jaren aan de waterkant te hebben gezeten was de uitdaging er wel een beetje vanaf. Ik zocht naar een nieuwe uitdaging. Ondertussen had mijn vader telkens als hij met de duiven bezig was geweest last van zijn luchtwegen. Hierdoor kwam opa zonder hulp te zitten. Toen ik dit hoorde, speelde mijn duivenbacil weer op en ik zou en moest opa weer gaan helpen. Het begon allemaal met een hokje krabben en al snel stond ik weer uren per dag op de hokken tussen de duiven.

Nieuwe plannen
De resultaten tussen 2004 en 2007 waren niet om over naar huis te schrijven. Mijn winnaars mentaliteit werkte op volle toeren en er werd samen met opa een nieuwe weg ingeslagen. In 2008 werden er 100 jongen gekweekt volgens een nieuwe strategie. In 2010 werden de eerste resultaten geboekt en een stijgende lijn werd ingezet. In 2011 en 2012 werden de resultaten steeds beter met als kroon op het werk een 4e NPO Dax met Teletekst en 1e Asduif Limburg Zuid. Ondertussen ging het met de gezondheid van opa langzaam achteruit waardoor alles op een lager pitje kwam te staan.

“Een 4e NPO Dax met Teletekst en 1e Asduif Limburg Zuid”

Once in a lifetime
In de winter van 2012 kwam ik een advertentie tegen waarin een duivenliefhebber werd gezocht om op de voormalige hokken van wijlen Fons van Ophuizen te spelen. Mijn winnaars mentaliteit speelde weer op en ik reageerde direct op deze advertentie. Hierdoor kwam ik in contact met Jac van de Bosch uit Hengstdijk. Deze beroepsmatige duivenmelker heeft mij een ‘once in a lifetime’ kans gegeven.

Doelstelling
Op dit moment ben ik woonachtig in Landgraaf en speel ik dus vanaf de voormalige hokken van wijlen Fons van Ophuizen. De oude duiven tot 2011 zijn nog gekweekt door Fons en de duiven die jonger zijn komen van Jac. Ook zijn de beste kwekers en vliegduiven van opa naar Landgraaf gekomen. Op dit moment wordt er dus hard gewerkt om de absolute top te halen in de duivensport. En dat begint in mijn ogen met topduiven!

“Op dit moment ben ik woonachtig in Landgraaf en speel ik vanaf de voormalige hokken van wijlen Fons van Ophuizen”

%d bloggers liken dit: